De Thaise keuken is bekend om zijn smaak, aroma en levendige kleuren. Veel van wat de Thaise keuken zo'n delicatesse maakt zijn de talrijke specerijen en verse kruiden die de Thai in hun recepten gebruiken. We nemen vandaag even de tijd om enkele van de meest voorkomende specerijen door te nemen, zodat je het verfijnde karakter van de keuken begrijpt en waardeert. Zullen we beginnen?

Kaneel (Ob-choey)

Iedereen kent kaneel, want het is een van de populairste specerijen in de wereld. De Thai gebruiken kaneel niet zoals westerlingen dat doen. Hoewel het een beetje zoetheid geeft, gebruiken de Thais het om hun soepen en stoofpotten te kruiden, zoals pa-loe soep en gestoofde runderstoofpot. Kaneel kan helpen tegen hitte-uitputting, waardoor het de perfecte specerij voor Thailand is.

Tip: Ceylon Kaneel Gemalen Kopen

Korianderwortel (Rak-pak-chee)

Koriander is een ander veel voorkomend kruid dat mensen overal ter wereld als garnering gebruiken, maar niet zoveel culturen gebruiken de wortel van het kruid om mee te koken. De Thai malen de wortel in een vijzel tot een pasta. De smaak en het aroma die uit de korianderwortel opstijgen, geven veel soepen in Thailand hun geweldige smaak.

Korianderzaadjes (Look-pak-chee)

Het is niet alleen de wortel van deze plant die de Thai gebruiken om te koken. Ook de zaden worden gebruikt. Chinezen gebruiken korianderzaadjes al eeuwenlang als specerij, en het is niet moeilijk te zien waarom. De aardse en nootachtige smaak samen met het unieke aroma en de lichte hitte maken het kruid tot een geweldige marinade voor rood vlees. Men gebruikt deze zaden ook als basis voor verschillende curry's, waaronder panang en massaman, die beide bekend staan als enkele van de beste curry's ter wereld.

Komijn (Yee-rah)

Komijn heeft een sterke en aparte smaak. Zijn aroma wordt in keukens over de hele wereld gewaardeerd. In de Thaise keuken worden komijnzaadjes geroosterd, fijngestampt, en dan met currypasta gemengd om de smaak te versterken. Ze zijn een essentieel onderdeel van rode, groene en gele curry.

Gedroogde chilipepers (Prik-haeng)

De Thaise keuken staat bekend om haar hitte en kruidigheid, dus is het niet moeilijk te begrijpen waarom gedroogde pepers op de lijst zullen staan. De Thai gebruiken overal chili over, van curry en roerbakgerechten tot soepen. Ze strooien ze zelfs over noedels om die wat extra pit te geven!

Galangal (Kha)

De beroemde tom kha gai, of soep met kip en galangal, is een van de bekendste gerechten met galanga in Zuidoost-Azië – misschien zelfs in de wereld! De wortelplant is verwant aan gember, wat verklaart waarom hij enigszins vergelijkbare smaken heeft. Het grote verschil tussen gember en galangal is dat de laatste een veel complexere en mildere smaak heeft vergeleken met gember.

Gember (Khing)

Gember heeft een pittige smaak en wordt vaak gebruikt als een natuurlijk middel om indigestie te genezen. Veel van hoe de Thai gember gebruiken is ontleend aan de traditionele Chinese keuken, want gember vind je meestal als topping in congee, gestoomde vis, en Chinese sauzen op basis van azijn.

Knoflook (Kra-tiam)

Knoflook is een van, zo niet het populairste ingrediënt in de Thaise keuken. Het zit in elk roerbakgerecht, wordt fijngestampt en in soepbodems en currypasta's verwerkt, vers gegeten bij vette spijzen, en zelfs gefrituurd en als topping aan verschillende gerechten toegevoegd. Knoflook is een cruciaal ingrediënt dat je in elke regionale Thaise keuken aantreft.

Groene peperkorrels (Prik-thai-orn)

Jonge groene peperkorrels zijn licht knapperig, aromatisch, en ze verpakken nogal wat hitte. Ze zien eruit als een soort groene besjes, maar als je er een in je mond propt in de verwachting van een zoete smaak, staat je een onaangename verrassing te wachten. De Thai gebruiken groene peperkorrels meestal als ingrediënt voor roerbakgerechten zoals pud-kee-mao en choo-chee.

Heilige basilicum (Bai ka-prow)

Thaise basilicum of heilige basilicum is het hoofdbestanddeel van een van de beroemdste gerechten ter wereld – pad kra pao. Het aparte aroma en de uitgesproken smaken maken deze soort basilicum tot de perfecte toevoeging aan elk roerbakgerecht dat er is. De Thai strooien ook verse basilicumblaadjes over soepen en curry's om er een aromatische kick aan te geven.